Studijska poseta Švedskoj

Posted: 2014-09-08 in akcije

stockholm

Organizacija za promociju aktivizma OPA, u saradnji sa IBBY* Sweden, tokom druge polovine 2014. godine realizuje studijski projekat “Perception and Promotion of Female Characters in Children’s Literature in Serbia and Sweden”, koji je finansijski podržao Swedish Institute. U okviru ovog projekta, od 1. do 4. septembra predstavnici Srbije posetili su IBBY Sweden u Stokholmu i učestvovali u programu koji su organizovali njihovi domaćini.

Delegaciju Srbije činili su Aleksandar Gubaš i Jovana Stošić, predstavnici OPA, Daniela Skoković, predsednica Srpske sekcije IBBY, i Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra. Tokom tri radna dana oni su posetili niz institucija nezaobilaznih za proučavanje kulturne politike Švedske u oblasti literature za decu i mlade:
Internacionalna biblioteka
Švedski institut za dečje knjige
Biblioteka 10-13
Omladinska biblioteka Lava
Biblioteka za film i muziku

stockholm2

Pored toga, organizovani su i susreti sa predstavnicima švedskih autora i izdavača za decu, kao i upoznavanje sa projektom ALMA svet, sajtom Dečje biblioteke i radom Dečjeg žirija.

Stečena iskustva i informacije iskoristiće se za planiranje nastavka projekta, koji će u 2015. godini najviše biti posvećen promociji čitanja kod srednjoškolaca u Srbiji. Specifičnost nastavka projekta je u tome što se planira osnivanje čitalačkih klubova mladih u Srbiji i Švedskoj, koji će paralelno obrađivati iste knjige i upoređivati različite lokalne percepcije.

Predstavnici IBBY Sweden će doći u uzvratnu posetu krajem oktobra, za vreme Beogradskog sajma knjiga, kako bi se upoznali sa stanjem u oblasti kulturne politike i izdavaštva za decu i mlade u Srbiji.

foto album na Fejsbuku

 

*IBBY – International Board on Books for Young People

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s